Att äga eller hyra sin bostad

US BO HSB Berga Cajsa high 12

Vi på HSB arbetar mot ett tydligt mål – att kunna erbjuda våra medlemmar välplanerade, bekväma och attraktiva bostäder med trygghet och gemenskap. Som en av landets ledande aktörer på bostadsmarknaden innebär det möjligheter, men också ett ansvar. För att lyckas krävs kvalitet, god ekonomi och ett starkt utbud av tjänster.

Många vill äga sitt boende, andra föredrar en hyresrätt.  Det kan vara allt från attraktiv nyproduktion till trivsamma lägenheter i mer etablerade områden.  

HSB Östergötland bygger, äger och förvaltar fastigheter i västra Östergötland och södra Närke. Idag har vi 153 bostadsrättsföreningar i hela regionen. Dessutom äger och förvaltar vi cirka 1400 hyreslägenheter i Linköping, Motala, Mjölby, Vadstena och Askersund. Huvuddelen av vårt bestånd ligger i Sveriges femte största stad Linköping. Här har vi fokuserat på fem områden som alla har närhet till naturen, kommunikationer och stadens bekvämligheter; Berga, Hagaberg, Södra Ekkällan, T1 och Tannefors. Se våra orter och fastighetsbestånd här.

Idag finns ett kösystem, där alla som anmält intresse för hyresrätt samlar poäng. Högst upp i kön hamnar HSB-medlemmar som även är bosparare.

Satsning på hyresrätter i Linköping

Under 2021 har vi fortsatt utvecklingen av våra hyresrätter. Det pågår omfattande satsningar, som stärker vårt utbud.

– Redan förra året tog satsningen rejäl fart, och det har fortsatt med hög intensitet även i år. Det är roligt och spännande, samtidigt som det ställer höga krav på verksamheten, både vad gäller planering och det dagliga arbetet. Framförallt är det våra stora projekt i Berga som varit i fokus, säger Lena Hellman, chef Hyresfastigheter på HSB Östergötland.

HSB Östergötlands första nyproduktionsprojekt inom hyresfastigheter på drygt ett decennium – HSB Bäcken med 52 nya hyresrätter – pågår för fullt.  Inflyttning sker i början av 2022, vilket är enligt utlovad plan.

– Intresset ökar i takt med att huset står klart och många uppskattar variationen av lägenheter med hög standard. Planlösningarna ser olika ut, men gemensamt är att det finns härliga uteplatser och balkonger. Dessutom får hyresgästerna tillgång till gemensam relax och bastu högst upp i huset. Vi säger att det är hyresrätter med ”extra allt”, menar Lena Hellman.

Det andra hyresprojektet i Berga är Laggkärlet, där det under 2022 ska inledas en testdel. Vi planerar att renovera byggnaderna som är uppförda på 60-talet till ny och modern standard. Vi undersöker även om vissa delar av fastigheten går att bygga på med en ny bostadsvåning. Det kommer att ge ett 70-tal nya lägenheter med en mer traditionell planlösning.

– För oss är det viktigt att kunna erbjuda olika slags hyresrätter på flera av våra orter. Vi ser att det lockar unga som flyttar hemifrån, barnfamiljer eller äldre som säljer villan. Framför allt efterfrågas tvåor och treor, men även större lägenheter med flera sovrum och bra förvaring. Uthyrningsgraden under 2021 har varit 99,1 procent. Det är en fantastiskt fin siffra och ett bevis på att HSB Östergötland är en attraktiv hyresvärd, säger Lena Hellman.

HSB Berga 2021

Tre av årets fokusområden inom hyreslägenheter:

  • Ökad digitalisering – vi har bl.a. infört hyresavier via Kivra.
  • Miljösatsningar– vi har bl.a. effektiviserat undercentraler, isolerat vindar, justerat pumpar och infört ledbelysningar i trapphus. Elitserien 1 på Södra Ekkällan i Linköping, fick solceller 2020. 
  • Långsiktiga underhållsplaner – ett pågående arbete för hela hyresbeståndet. Här tydliggörs vilka behov som finns, vad som ska hända och när det ska ske.

 

Stå i kö till hyresrätt? Anmäl intresse på vår sajt.

Läs också mer om HSB Bospar här.

 

Hög kundnöjdhet
Under september månad genomfördes årets kundundersökning. På en skala från 0–100 visade Nöjd Kund Index (NKI) att vi hamnade på 71, samma nivå som året innan. Vi nådde nästan fram till vårt mål på 72, samtidigt som vi stolt kan konstatera att vi ligger något över genomsnittet för HSB-föreningar runt om i landet. Liksom tidigare år är kunderna mest nöjda med den ekonomiska-administrativa servicen. Men även medlemskapet, kommunikation, utbildningar och hållbarhet får höga betyg. Totalt sett är våra kunder fortsatt nöjda med vår leverans, trots de utmaningar som pandemin fört med sig.

Vi blickar framåt
Planering av nyproduktion och förädling av våra fastigheter är ett ständigt pågående arbete. Vi följer utvecklingen på våra orter i regionen, för att avläsa marknadens behov. Antalet medlemmar och bosparare är ett par viktiga indikatorer, som ger oss underlag för eventuella satsningar. Att bli medlem i HSB och göra sin röst hörd är ett sätt att påverka boendet och vad som händer i framtiden.